Hoppa till innehåll

Arcona ej i konkurs

Här kommer en korrekt text om den skrivelse som ”Sittbrunnen” publicerat om att Arcona har gått i konkurs. Fredrik Malmqvist som är CEO ger här den bild som gäller.

Arcona (samt Najad) har ej gått i konkurs däremot har produktionsbolaget Sail Yards verksamhet stängts ned, via en konkurs. Inga kunder eller leverantörer är påverkade då samtliga båtar är utlevererade för säsongen, samtliga leverantörer fått betalt etc. Inga kundgarantier är heller påverkade då det är Arcona som är garant ut mot kund inte Sail Yard. Därför påverkar inte en konkurs av Sail Yard någon kund.  Produktionen av Arcona 345-415 påverkas ej heller av detta utan kommer fortsättningsvis, som tidigare, att produceras i Estland som vi haft samarbete med sedan Arcona 400. Nedstängning av Sail Yard beror på ett flertal faktorer och är ett led i att öka både lönsamhet men också kvaliteten i Arcona.

  1. Vi anser att vi kan få till en klart förbättrad effektivitet och lönsamhet om vi bedriver samtlig produktion på ett och samma ställe
  2. Vi äger våra fastigheter i Henån vilket gör att vi på ett bättre sätt kan satsa här
  3. Henån har en väsentligt bättre infrastruktur där vi har allt från den egna hamnen, effektiva sätt att lyfta och sjösätta båtar samt en helt annan möjlighet till eftermarknad, reparation och till service av vår kunder
  4. Vi tror att det är en fördel om Service av Arcona och nyproduktion av Arcona närmar sig varandra vilket det gör i Henån
  5. Vi har under senaste året investerat i både ett nytt showroom i Henån för visning av nya och begagnade båtar samt har under våren investerat i produktionslokalen för att få till denna flytt av Arcona
  6. Det är självklart mer effektivt att ha ett snickeri, en lack etc. än två som vi haft fram till nu

Eftersom vi flyttar Arconas produktion av A435 och uppåt till Henån finns det inte heller någon vits med att hålla kvar ett separat produktionsbolag likt Sail Yard. Det skapar en stor administration att ha två bolag när det i praktiken är samma och det ena bolaget (Sail Yard) enbart har en kund. 

Timing-mässigt är det lämpligast att flytta verksamheten över sommaren då alla båtar är utlevererade samt att efterfrågan på våra större båtar successivt har gått ner senaste 1,5 året. Det gör att vi påskyndade detta beslut att flytta Arcona.

Efter sommaren kommer därför Henån bli Arconas bas tillsammans med Najad samt Orust Yacht Service. Jag tror det kommer bli fantastiskt bra att skapa en starkare bas åt Arcona där vi också kan ta hand om båtarna på ett annat sätt än vi kunnat göra tidigare. Orust är oerhört starkt båtbyggarområde och kommunen är såklart väldigt positiva till de arbetstillfällena etc. som nu skapas på Orust. Jag är övertygad om att det kommer gynna oss framåt!

Nästa steg blir att återerövra Stockholm, men som jag sagt tidigare kan vi inte göra allt på samma gång. Nu förbereder vi oss på mässäsongen och jag ser verkligen fram emot att få träffa många Arcona-kunder både på Öppet Varv och i Stockholm där jag hoppas många är sugna på att byta båt. Nedan finner du länken till den nyhet vi la ut i mitten på juli på vår site med information att vi flyttar Arcona till Henån:

https://arconayachts.se/new-home-for-arcona-yachts-production/ [arconayachts.se]

Tveka inte att höra av er till mig om du har några frågor alternativt om det finns någon orolig kund. Jag tar mer än gärna ett samtal med de. Är det något man ska ta med sig, så är det att vi satsar och att jag tror att vi verkligen är på rätt spår!

Fredrik Malmqvist

CEO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *